Alergie i nietolerancje pokarmowe

IBL

Test immunoenzymatyczny do wykrywania i ilościowego oznaczania alergenowo-swoistych IgG4 przeciwko 7,24, 88 lub 280 alergenom w ludzkiej surowicy i osoczu (EDTA, cytrynian, heparyna).

Osoby z alergiami i innymi rodzajami wrażliwości pokarmowej reagują negatywnie na pewne pokarmy i ich składniki, które inni mogą spożywać bez problemów. Wiele różnych typów reakcji jest zaangażowanych w te indywidualne reakcje niepożądane. Niekorzystne reakcje na żywność mogą obejmować pierwotne uczulenia immunologiczne, nietolerancje nieimmunologiczne (takie jak niedobór enzymów lub reakcje na pewne substancje chemiczne), jak również uczulenia wtórne.

Niekorzystne reakcje immunologiczne na pokarmy, które nie są wywoływane przez IgE, są często nazywane „nietolerancjami” pokarmowymi. Brak IgE nie czyni ich mniej prawdziwymi; zamiast tego, zaangażowane są inne mechanizmy immunologiczne, takie jak przeciwciała IgG lub IgG4.

Niepożądane reakcje na żywność wywoływane przez IgG lub IgG4 charakteryzują się mniej ciężkimi reakcjami, są znacznie częstsze (występują u około 45% populacji) i mają opóźniony początek (od 2 do 72 godzin) po spożyciu szkodliwej substancji. Unikanie spożywania takich pokarmów (dieta wykluczająca lub rotacyjna) jest najlepszym sposobem na zmniejszenie objawów.

Istnieje kilka dowodów na udział IgG lub IgG4 w „nietolerancjach” pokarmowych takich jak występowanie reakcji alergicznych niezależnie od IgE swoistej dla antygenu czy późniejszy spadek IgG po usunięciu z diety szkodliwego pokarmu. Specyficzne IgG w surowicy odnotowano w przypadkach celiakii, zapalenia skóry lub wyprysku atopowego, a także w chorobach ze zwiększoną przepuszczalnością jelit oraz w nieswoistych zapaleniach jelit (IBD). Dowody te prowadzą do zalecenia, że badanie swoistych IgG lub IgG4 powinno być rozważone w przypadkach, gdy pacjent wykazuje niejasne i przewlekłe zaburzenia oraz w przypadkach, gdy klasyczna diagnostyka nie daje dowodów.

więcej informacji

zobacz broszurę